Psycholoog te Izegem, Ronse en Gent

David De Smaele – (0499) 42 49 48 – Praktijk voor individuele- & relatietherapie en diagnostiek aan jongeren en volwassenen

Angst voor terreur

Er valt niet te ontkomen aan berichtgeving rond terreuraanslagen en terreurdreiging. Voor volwassenen is deze berichtgeving vaak al confronterend. Ook voor kinderen vormt het een uitdaging om hiermee om te gaan. Het is vooral de angst en de onzekerheid die zich nestelen in ons gevoel van welbevinden. Het is ook de beeldvorming die ontstaat rond bepaalde groepen in de samenleving. Zeker kinderen verdienen aandacht gezien zij het extra moeilijk hebben om dit te kaderen.

Beelden van militairen en zwaarbewapende politie eenheden die normaal ver van onze leefwereld af staan duiken opeens heel dichtbij op. Het gevoel en de perceptie die ze opwekken is dubbel: ze geven een gevoel van aanwezige veiligheid, maar ze duiden ook op een concreet aanwezig gevaar.

Kinderen letten vooral op hoe betekenisvolle personen in hun leven met dit klimaat omgaan. Het heeft weinig zin om gevaren te minimaliseren of te overdrijven. Het heeft vooral zin om kinderen begeleid naar nieuws en berichtgeving te laten kijken en er een gesprek met hen over te voeren. Laat kinderen over mogelijke angsten praten en voelen dat zij hierin niet alleen staan. Meestal zijn kinderen gemakkelijk gerust te stellen. Sommige kinderen echter doorleven deze angsten vrij intens. Angsten voor het onbekende en voor stereotypen spelen hier vooral een rol in. Sommige kinderen keren terug naar oude infantiele angsten en krijgen nachtmerries, hebben schrik om alleen te zijn, enz. Dit zijn signalen waar vooral ruimte aan gesprek in moet worden geboden. Het is soms schipperen tussen onze kinderen beschermen en het recht op informatie. Ook kinderen leven immers in de realiteit van vandaag.

Geef het gevoel dat alles wel onder controle is. Wees open en eerlijk naar kinderen toe, maar hou rekening met wat een kind al aankan en welke informatie het kan verwerken. Jonge kinderen hebben geen baat aan een lange uitleg of oeverloze details. Teveel informatie kan kinderen afschrikken of overweldigen en dus verwarren. Gebruik woorden op maat van de leefwereld van het kind. Leg uit dat terreur ruzie is tussen volwassenen waarmee het kind niks te maken heeft. Angst hoort weliswaar bij het leven. Hier gaat het wel om een uitzonderlijke situatie, en dus ook uitzonderlijke angsten. Kinderen moeten hierin goed begeleid worden wanneer noden zich stellen.

Link naar website Kind & Gezin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 1 februari 2015 door in Geen categorie.
%d bloggers liken dit: