Burnout wettelijk erkend

Burnout wordt vanaf 1 September 2014 wettelijk erkend. De werkgever wordt verplicht om preventieve maatregelen te nemen en de werknemer zal makkelijker om hulp kunnen vragen. De nieuwe wet concentreert zich daardoor meer op het voorkomen dan op het genezen van burnouts.

De Belgische wet verplicht bedrijven al langer om maatregelen te nemen tegen seksuele intimidatie, pesterijen en geweld op de werkvloer. Nu wordt alles echter gebundeld onder de noemer “psychosociale risico’s” en zo wordt de term “burnout” voor het eerst in onze wetgeving vermeld.

Concreet betekent dit dat bedrijven bijvoorbeeld risicoanalyses moeten uitvoeren. Zo moeten ze bij een reorganisatie van het bedrijf eerst de risico’s voor de werknemer grondig schetsen, alsook de werknemer zelf sensibiliseren. Voor de werknemer zal het dan weer makkelijker worden om problemen te melden dankzij een nieuw meldingssysteem.

De nieuwe wet gaat zich dus meer concentreren op het voorkomen dan op het genezen van burnouts. Dat is nodig want in juli kwam Medex, de medische dienst die het ziekteverzuim bij federale ambtenaren controleert, met een verontrustend rapport. Daaruit bleek dat het aantal werknemers dat met een burnout thuisblijft, in enkele jaren tijd meer dan verdrievoudigd is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.