Deontologische code voor psychologen

Het beroep van psycholoog* en psychotherapeut* zal vanaf 1 januari 2016 wettelijk erkend en gereglementeerd zijn. Ondertussen geldt alleen dat de titel van psycholoog enkel gedragen en gevoerd mag worden door zij die daarvoor een universitaire opleiding hebben gevolgd en volbracht. Het controle orgaan dat hierop toeziet is de Belgische psychologencommissie. Een psycholoog dient dan ook in staat te zijn zich te legitimeren als erkend lid. Indien hij of zij deze legitimatie niet kan voorleggen informeert u zich best bij de Belgische Psychologencommissie.

Toch drong de noodzaak zich op om de uitoefening van het beroep van psycholoog te laten plaatsvinden volgens een deontologische code. Deze verscheen op 16 mei 2014 in het Belgisch Staatsblad. Dit biedt voor mensen die op zoek zijn naar psychologisch advies en begeleiding, voor zichzelf of naasten, alvast een kader om de werkrelatie met een psycholoog transparent te maken omtrent rechten en plichten. De code beschrijft de plichten van psychologen naar hun cliënten toe. Dit gebeurt aan de hand van vijf pijlers: beroepsgeheim, eerbiediging van de waardigheid en de rechten van de persoon, aansprakelijkheid, deskundigheid en integriteit.

De integrale tekst van de deontologische code kan u hier raadplegen: deontologische code

(*) de titel psycholoog en psychotherapeut zijn niet hetzelfde. Hieromtrent kan u in een later bericht het onderscheid lezen.

2 thoughts on “Deontologische code voor psychologen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.