Psycholoog te Izegem, Ronse en Gent

David De Smaele – (0499) 42 49 48 – Praktijk voor individuele- & relatietherapie en diagnostiek aan jongeren en volwassenen

Deontologische code voor psychologen

Het beroep van psycholoog* en psychotherapeut* zal vanaf 1 januari 2016 wettelijk erkend en gereglementeerd zijn. Ondertussen geldt alleen dat de titel van psycholoog enkel gedragen en gevoerd mag worden door zij die daarvoor een universitaire opleiding hebben gevolgd en volbracht. Het controle orgaan dat hierop toeziet is de Belgische psychologencommissie. Een psycholoog dient dan ook in staat te zijn zich te legitimeren als erkend lid. Indien hij of zij deze legitimatie niet kan voorleggen informeert u zich best bij de Belgische Psychologencommissie.

Toch drong de noodzaak zich op om de uitoefening van het beroep van psycholoog te laten plaatsvinden volgens een deontologische code. Deze verscheen op 16 mei 2014 in het Belgisch Staatsblad. Dit biedt voor mensen die op zoek zijn naar psychologisch advies en begeleiding, voor zichzelf of naasten, alvast een kader om de werkrelatie met een psycholoog transparent te maken omtrent rechten en plichten. De code beschrijft de plichten van psychologen naar hun cliënten toe. Dit gebeurt aan de hand van vijf pijlers: beroepsgeheim, eerbiediging van de waardigheid en de rechten van de persoon, aansprakelijkheid, deskundigheid en integriteit.

De integrale tekst van de deontologische code kan u hier raadplegen: deontologische code

(*) de titel psycholoog en psychotherapeut zijn niet hetzelfde. Hieromtrent kan u in een later bericht het onderscheid lezen.

2 reacties op “Deontologische code voor psychologen

  1. Pingback: Psycholoog, therapeut of psychotherapeut | Psycholoog te Izegem en Ronse

  2. Pingback: Is mijn psycholoog erkend? | Psycholoog te Izegem en Ronse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 22 augustus 2014 door in Geen categorie en getagd als .

Navigatie

%d bloggers liken dit: